Alles over Interne concurrentie in 2025
In deze gids legt Brandfirm je alles in begrijpelijke taal uit over interne concurrentie in 2025. Met deze SEO gids bij de hand lukt het jou ook.
Na het lezen van dit artikel weet jij
- Wat interne concurrentie is en waarom het slecht is voor je SEO
- Hoe je interne concurrentie kunt herkennen en oplossen
- Welke tools je kunt gebruiken bij interne concurrentie
- Hoe je interne concurrentie kunt voorkomen
- Hoe je pagina's kunt samenvoegen, redirecten en verwijderen
- Hoe je bij interne concurrentie bij e-commerce kunt oplossen
In dit artikel
1. Introductie van interne concurrentie
In dit artikel leggen we je op een begrijpelijke manier uit wat interne concurrentie is. Zo kun jij voorkomen dat je onbewust je eigen online vindbaarheid saboteert.
Als ondernemer weet je hoe belangrijk het is om online goed zichtbaar te zijn, zodat potentiële klanten jou gemakkelijk kunnen vinden.
Maar wat gebeurt er als jouw eigen website je in de weg zit? Wat als de verschillende pagina's op jouw site met elkaar concurreren om hoog te ranken in de zoekresultaten?
Deze interne concurrentie (ook wel bekend als keyword cannibalization), kan een grote hindernis vormen voor jouw online succes.
In deze gids gaan we dieper in op interne concurrentie en de impact ervan op de online vindbaarheid van jouw website. En nog belangrijker: hoe je dit probleem kunt herkennen en oplossen.
We zullen je laten zien hoe je jouw website kunt optimaliseren, zodat elke pagina de beste kans heeft om hoog te ranken in de zoekmachines. Zo blijf je potentiële klanten effectief bereiken.
Laten we samen de wereld van interne concurrentie verkennen en ontdekken hoe je jouw website kunt optimaliseren voor succes.
Advies nodig over SEO?
- Ontvang een gratis analyse met verbeterpunten voor je SEO-strategie
- We besteden 4-6 uur aan de analyse
2. Wat is interne concurrentie?
Interne concurrentie is een situatie waarin verschillende pagina's op jouw website proberen te ranken op dezelfde zoekwoorden, in zoekmachines zoals Google.
Neem bijvoorbeeld een website gericht op interieur, waar veel synoniemen bestaan die onbewust voor overlap kunnen zorgen. Zo kan er een pagina zijn voor 'badkamermeubels' en ook een voor 'badmeubels'. Dit zijn twee pagina's die over precies hetzelfde onderwerp gaan, en dus de autoriteit voor het zoekwoord versnipperen. Dit is een typisch gevalletje van keyword cannibalization.
Het is beter om één landingspagina te optimaliseren met verschillende synoniemen, die op volle sterkte kan gaan ranken.
Een ander voorbeeld is de website van een hypotheekverlener die bijvoorbeeld verschillende pagina's heeft voor 'zakelijke hypotheek' en 'bedrijfshypotheek'. Deze termen komen op precies hetzelfde neer, dus dit zou één ijzersterke landingspagina moeten zijn, waar beide synoniemen op terugkomen.
Wanneer je meerdere pagina's hebt die allemaal gericht zijn op dezelfde zoekwoorden, of synoniemen ervan, kan dit leiden tot een interne strijd op jouw website. Elke pagina wil de beste positie in de zoekresultaten bemachtigen en het meeste organische verkeer naar zich toe trekken. Dit kan problematisch zijn voor de vindbaarheid en prestaties van jouw website.
Maar waarom is dat zo?
3. Waarom is interne concurrentie slecht voor SEO?
Zoekmachines zoals Google hebben complexe algoritmen die bepalen welke pagina's het meest relevant en waardevol zijn voor specifieke zoekopdrachten. Deze algoritmen kijken naar verschillende factoren, waaronder de inhoud, structuur en autoriteit van jouw website.
Hoe kan interne concurrentie dan invloed hebben op de zoekmachine optimalisatie van een website?
- Interne concurrentie verlaagt de autoriteit van jouw website op een bepaald zoekwoord. Wanneer meerdere pagina's op jouw website concurreren voor dezelfde zoekwoorden, kan dit de waarde en autoriteit van jouw website verspreiden over deze pagina's. Zo kan geen enkele pagina zijn volledige potentieel bereiken.
Bijvoorbeeld: Je hebt een hele sterke pagina gemaakt, met als belangrijkste zoekwoord 'duurzame kleding'. Dan wil je dat 100% van de autoriteit naar die pagina gaat, zodat hij hoog rankt op die specifieke zoekopdracht. Maar stel dat je nog drie andere pagina's hebt geoptimaliseerd met hetzelfde zoekwoord, dan wordt de autoriteit dus verdeeld over vier verschillende pagina's. Die ene sterke pagina bereikt dan dus maar 25% van zijn potentieel. Zonde! Je bent je eigen autoriteit aan het saboteren. Interne concurrentie kan zoekmachines in verwarring brengen. Zoekmachines zoals Google en Bing houden van duidelijkheid. Hebben ze moeite om te bepalen welke van jouw pagina's het meest relevant is voor een specifiek zoekwoord? Dan resulteert dat mogelijk in een lagere ranking van jouw website in de zoekresultaten. Wat op zijn beurt zorgt voor minder organisch verkeer. Heel zonde van al die potentiële klanten die jou niet kunnen vinden!
Het is dus belangrijk om keyword cannibalization effectief aan te pakken.
Maar een groot deel gebeurt onbewust. Vaak heb je zelf niet in de gaten dat meerderen van jouw pagina's autoriteit claimen op hetzelfde zoekwoord. Dus hoe kun je jezelf trainen om interne concurrentie te herkennen? Of beter nog: voorkomen? Dat vertellen wij je!
4. Hoe kun je interne concurrentie herkennen?
Door interne concurrentie te signaleren, kun je jouw huidige strijdende pagina's aanpakken en soortgelijke situaties in het vervolg voorkomen. Je kunt jezelf trainen in het herkennen van de volgende situaties:
Overlap in onderwerpen en/of zoekwoorden: Bekijk de inhoud van je pagina's en let op overlappende thema's, onderwerpen of zoekwoorden. Als meerdere pagina's vergelijkbare inhoud hebben of zich richten op dezelfde zoekwoorden, kan er sprake zijn van interne concurrentie.
Meerdere pagina's in zoekresultaten: Voer relevante zoekopdrachten uit in zoekmachines en bekijk de resultaten. Let hierbij op of meerdere pagina's van jouw website worden weergegeven voor dezelfde zoekterm. Als dit het geval is, kan er sprake zijn van interne concurrentie.
Naast het herkennen en signaleren van interne concurrentie, is het ook belangrijk om regelmatig een uitgebreide analyse uit te voeren. Hoe je dit kunt doen leggen we verderop in dit artikel uit.
Maar hoe zit het met websites die zich richten op een kleine niche, en dus veel overlap in thema's en zoekwoorden hebben?
5. Hoe zit het met interne concurrentie in een kleine niche?
In de meeste gevallen gaat een website over een bepaalde topic of dienst. Al je content valt dus binnen een niche. Er is maar een beperkt aantal relevante zoekwoorden waar jij goed op gevonden wilt worden. Hoe zorg je er dan voor dat er geen interne concurrentie plaatsvindt?
Dat doe je door bewust om te gaan met de intent van elke pagina. Er zal altijd wat overlap zijn van zoekwoorden op verschillende pagina's. Maar door ervoor te zorgen dat elke pagina zijn eigen unieke intent heeft, kun je keyword cannibalization voorkomen.
Voorbeeld
Neem bijvoorbeeld de website van een zelfstandige fotograaf. De fotograaf biedt photoshoots voor bruiloften, zwangerschap en familiefoto's. Naast een sterke homepage, heeft elke dienst zijn eigen landingspagina met een relevant zoekwoord.
De fotograaf heeft ook een blogpagina om zo constant nieuwe SEO content te kunnen plaatsen. Op deze blog worden woorden zoals 'fotografie', 'bruiloftsfotografie', 'zwangerschapsshoot' enzovoorts, natuurlijk ook regelmatig genoemd.
De intent van de blogs is echter anders dan de dienstpagina's.
Een dienstpagina heeft als doel om actief te converteren. Een zoekwoord zoals 'bruiloftfotograaf Utrecht' is daarom heel waardevol voor zo'n pagina. Een gebruiker die dat zoekwoord intypt bij Google is hoogstwaarschijnlijk op zoek naar een fotograaf in de omgeving om te boeken, dus die wil je op een dienstpagina laten landen.
De blogs dienen om antwoord te geven op vragen of lezers te inspireren. Denk aan een blog die antwoord geeft op de long-tail keyword 'wat moet ik aan tijdens een zwangerschapsshoot?'.
Dus hoewel de zoekwoorden deels overlappen, is de intent van elke pagina duidelijk en uniek. Zo vindt er geen interne concurrentie plaats op belangrijke zoekwoorden.
Daarnaast is een goede interne linkstructuur ook ontzettend belangrijk. Daar komen we in het volgende hoofdstuk nog op terug.
Laten we de stappen doorlopen die je kunt nemen om interne concurrentie op te lossen.
6. Wat kun je doen om interne concurrentie op te lossen?
Je weet nu hoe je interne concurrentie kunt herkennen op jouw website. En waarom het slecht is voor je autoriteit en online vindbaarheid. Maar wat zijn de vervolgstappen en hoe ga je hier nu mee aan de slag?
Hier zijn enkele effectieve strategieën om interne concurrentie aan te pakken:
Audit de content
Begin met een grondige content audit om inzicht te krijgen in de overlappingen en conflicten binnen jouw website. Zo pak je dit aan:
1. Analyseer zoekwoorden en ranglijsten
Een van de eerste stappen bij het herkennen van interne concurrentie is het analyseren van de zoekwoorden waarvoor jouw website momenteel rankt. Kijk daarbij naar de posities van jouw pagina's in de zoekresultaten.
Dit proces geeft je waardevolle inzichten in welke pagina's met elkaar concurreren en waar mogelijke overlap ontstaat.
Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunt gebruiken om deze analyse uit te voeren, zoals Google Search Console of SEO software zoals Ahrefs. Laten we eens kijken hoe je deze tools kunt gebruiken om inzicht te krijgen in jouw zoekwoorden en ranglijsten.
Google Search Console: Google's Search Console biedt waardevolle informatie over jouw zoekwoorden en rankings. Volg deze stappen om de analyse uit te voeren:
Log in op jouw Google Search Console account en selecteer de juiste website.
Ga naar het tabblad "Prestaties" en je ziet een overzicht van de zoekwoorden waarop jouw website rankt.
Je kunt de resultaten filteren op basis van verschillende parameters, zoals klikken, vertoningen, CTR en positie.
Kijk naar de zoekwoorden waarvoor meerdere pagina's op jouw website worden weergegeven en let op de positie van deze pagina's. Dit kan wijzen op interne concurrentie. Dit kun je doen door een zoekwoord te selecteren en vervolgens het tabblad 'pagina's' te openen.
Ahrefs: Ahrefs is een uitgebreide SEO tool die je gedetailleerde inzichten geeft in zoekwoorden en ranglijsten. Dit is echter geen gratis dienst. Een Ahrefs abonnement begint bij €89 per maand. Hier volgen de stappen om interne concurrentie te analyseren binnen Ahrefs:
Log in op jouw Ahrefs account en ga naar de Site Explorer tool.
Voer de URL van jouw website in het zoekvak en klik op "Zoeken".
Navigeer naar de sectie "Organische zoekwoorden" en je ziet een lijst met zoekwoorden waarop jouw website momenteel rankt. Analyseer deze lijst en zoek naar zoekwoorden waarvoor meerdere pagina's van jouw website worden weergegeven.
Klik op een specifiek zoekwoord om gedetailleerde informatie te bekijken, zoals de positiegeschiedenis en het concurrentieniveau.
Advies over jouw SEO strategie?
- Een gratis analyse t.w.v. 4 tot 6 uur werk
- 87% van de bedrijven die we analyseren loopt omzet mis
Door te letten op zoekwoorden waarvoor meerdere pagina's op jouw website in de zoekresultaten verschijnen, kun je interne concurrentie herkennen. Dit geeft je inzicht in de gebieden waar je optimalisaties kunt doorvoeren om de prestaties van jouw website te verbeteren en de conflicten tussen pagina's op te lossen.
Het is belangrijk om regelmatig zo'n analyse uit te voeren, aangezien zoekwoorden en rankings voortdurend kunnen veranderen.
Meer informatie over deze tools vind je in onze artikelen over Google Search Console en Google Analytics 4 (GA4).
2. Controleer overlappende inhoud
Controleer regelmatig de inhoud van jouw website, om eventuele keyword cannibalization tijdig te signaleren. Dit houdt in dat je door je hele website gaat en specifiek oplet of je pagina's vergelijkbare of overlappende inhoud hebben.
Deze overlappende inhoud kan ontstaan wanneer meerdere pagina's zich richten op dezelfde onderwerpen of subonderwerpen.
Het is ook belangrijk om te letten op pagina's die zich richten op vergelijkbare zoekwoorden, aangezien dit een indicatie kan zijn van keyword cannibalization (interne concurrentie).
Wij hebben een handig stappenplan voor je gemaakt, om overlappende inhoud te controleren:
Maak een lijst van jouw belangrijkste pagina's: Begin door een lijst te maken van de belangrijkste pagina's op jouw website. Dit kunnen bijvoorbeeld de homepage, productpagina's, dienstenpagina's, specifieke blogs en landingspagina's zijn. Deze pagina's zijn meestal de belangrijkste doelgerichte pagina's die jouw bedrijf of website vertegenwoordigen en goed converteren.
Noteer per pagina de belangrijkste zoekwoorden / intent: Voor al jouw belangrijke pagina's noteer je de belangrijkste zoekwoorden, het onderwerp en de intent (wat is het hoofddoel van de pagina?).
Identificeer vergelijkbare onderwerpen: Ga door de inhoud van jouw website en zoek naar pagina's die vergelijkbare onderwerpen of subonderwerpen behandelen. Dit kunnen bijvoorbeeld blogs zijn die verschillende aspecten van een bepaald onderwerp behandelen. Of pagina's die dezelfde soort informatie bieden maar op verschillende manieren worden gepresenteerd.
Identificeer vergelijkbare zoekwoorden: Doe nu hetzelfde, maar dan gericht op zoekwoorden. Gebruik de lijst die je in stap 1 en 2 hebt gemaakt en vergelijk andere (minder belangrijke) pagina's op je website hiermee.
Documenteer de overlappende pagina's: Maak een lijst van de pagina's die vergelijkbare of overlappende inhoud hebben en zich richten op vergelijkbare zoekwoorden. Dit wordt jouw overzicht van de pagina's die mogelijk betrokken zijn bij interne concurrentie. Noteer de URL's van de pagina's, de onderwerpen waarop ze zich richten en de zoekwoorden die ze targeten.
Deze documentatie is heel waardevol voor verdere analyse. Bovendien wordt deze lijst de basis van jouw maatregelen om interne concurrentie op te lossen.
Door de overlappende inhoud van jouw website te controleren, en een lijst te maken van pagina's met vergelijkbare inhoud en zoekwoorden, kun je inzicht krijgen in mogelijke gevallen van interne concurrentie. Dit stelt je in staat om gerichte acties te ondernemen, zoals:
het samenvoegen van pagina's;
het optimaliseren van metadata;
het herschrijven van teksten;
het toevoegen van interne links.
Hiermee kun je de conflicten oplossen en de prestaties van jouw website verbeteren.
3. Analyseer interne links
Interne links vormen een belangrijk onderdeel van de structuur en relevantie van jouw website. Ze helpen zoekmachines begrijpen hoe pagina's met elkaar verbonden zijn en welke pagina's de meeste waarde hebben. Bij het opzoeken van interne concurrentie is het belangrijk om de interne linkstructuur van jouw website goed te analyseren.
Als je een relatief kleine website hebt met een handvol pagina's, dan kun je dit handmatig doen, volgens deze stappen:
Maak een lijst van al je pagina's. Dit omvat alles, van je homepage tot je blogberichten en alles daartussen in.
Noteer per pagina alle interne links. Waar gaan ze naartoe en wat zijn de ankerteksten?
Categoriseer de interne links. Categoriseer alles nu op basis van de pagina waar ze naartoe linken. Je weet nu dus precies hoeveel interne links er naar je pagina's gaan, en waar ze vandaan komen.
Zoek naar patronen en overlap. Bijvoorbeeld: zie je interne links met dezelfde ankertekst, die verwijzen naar verschillende pagina's? Dan kan dit een aanwijzing zijn dat die pagina's aan het concurreren zijn. Noteer deze.
Analyseer de overlappende pagina's. Kijk nu kritisch naar alle pagina's die je in stap 4 hebt genoteerd. Hebben ze allemaal verschillende intent? Of kan je twee pagina's betrappen die eigenlijk precies hetzelfde zeggen? Dan is het tijd voor actie! Hoe je die actie onderneemt, bespreken we in het volgende hoofdstuk.
Heb jij een grote website met te veel pagina's om handmatig te analyseren? Dan kun je Google Search Console gebruiken voor een overzicht van je interne linkstructuur. Dat doe je zo:
Log in en selecteer de juiste property.
Ga naar 'Links', via de menubalk aan de linkerzijde.
In het venster 'Interne links', klik je op 'Meer'.
Nu zie je een overzicht van al je pagina's die interne links ontvangen, met daarachter het aantal links. Klik op de pagina voor het overzicht van interne links.
Zoek naar patronen en overlap en analyseer deze overlappende pagina’s (zie stap 4 en 5 van het stappenplan in de alinea hierboven).
Screaming Frog is ook een handige tool om een interne linkanalyse te maken. Dat doe je als volgt:
Download en installeer Screaming Frog.
Open de tool en plak de URL van je website in de balk bovenin.
Klik op 'start', om de crawl te starten.
Al je pagina's komen onder elkaar in een lijst te staan. Je kunt ook een specifieke pagina zoeken in de zoekbalk.
Selecteer een pagina en klik onderin op de tab 'Inlinks', voor een overzicht van alle interne links naar die specifieke pagina. Je kunt zien waar de link vandaan komt en wat de ankertekst is.
Zoek naar patronen en overlap en analyseer deze overlappende pagina’s (zie stap 4 en 5 van het eerder genoemde stappenplan).
Door de interne linkstructuur van jouw website regelmatig onder de loep te nemen, kun je patronen van concurrerende pagina's herkennen. Dit stelt je in staat om gerichte acties te ondernemen om interne concurrentie te verminderen en versnippering van autoriteit te voorkomen.
Analyseer de performance
Je kunt ontzettend veel leren van de prestaties van jouw website. Welke pagina's converteren goed, en welke juist niet? Waar landt veel organisch verkeer? En in het geval van een interne concurrentie analyse is vooral interessant: waar landt juist heel weinig organisch verkeer?
In GA4 kun je eenvoudig zien welke pagina's weinig organisch verkeer ontvangen door het volgen van deze stappen:
Log in op jouw GA4 account en selecteer de gewenste property.
Ga naar Rapporten > Betrokkenheid > Landingspagina in het linkermenu.
Hier kun je vervolgens sorteren op aantallen sessies of gebruikers en slecht presterende pagina's identificeren.
Zoom eens in op zo'n pagina die weinig organisch verkeer krijgt. Heb je pagina's met soortgelijke zoekwoorden en intent? Wellicht zijn die intern wel aan het concurreren met elkaar.
Voordat we doorgaan met de volgende stap, willen we eerst nog weten wat de conversieratio's zijn van de pagina's die uit onze analyse zijn gekomen. Deze informatie kun je uit hetzelfde rapport halen.
Kijk specifiek naar de pagina's die volgens je voorgaande analyse intern concurreren. Welke hebben een hoog aantal conversies of een hoge conversieratio?
Dit geeft je inzicht in welke pagina's effectief zijn in het genereren van gewenste acties en conversies. Met deze kennis kunnen we verder naar de volgende stap om interne concurrentie op te lossen.
Bepaal welke pagina's je wilt houden
Je hebt nu een overzicht gecreëerd van pagina's die mogelijk met elkaar in strijd zijn, en hoe deze ten opzichte van elkaar converteren. Om versnippering van autoriteit tegen te gaan, is het belangrijk om nu keuzes te gaan maken.
Welke pagina's zijn het belangrijkst? Dat bepaal je op basis van een aantal punten, waaronder verkeer en conversie. Kijk maar mee:
- Verkeer: Door de voorgaande stappen weet je nu precies welke pagina's de meeste bezoekers aantrekken. Pagina's die al een aanzienlijk verkeer genereren wil je in de meeste gevallen behouden en verder optimaliseren, omdat ze potentieel hebben om nog meer bezoekers aan te trekken.
- Conversiepercentage: Je weet ook al welke pagina's een hoog conversiepercentage hebben. Deze hebben ook de voorkeur om behouden te worden, omdat de inhoud en de call-to-actions effectief zijn in het stimuleren van conversies.
- Autoriteit en backlinks: Houd rekening met de autoriteit en het aantal backlinks dat elke pagina heeft. Pagina's met een hogere autoriteit en meer backlinks hebben waarschijnlijk al een sterke positie in de zoekresultaten. Dit zal je waarschijnlijk ook terugzien in het verkeer. Deze pagina's hebben mogelijk al een bepaalde mate van erkenning en vertrouwen opgebouwd bij zoekmachines en gebruikers. Het kan de moeite waard zijn om deze pagina's te behouden en verder te optimaliseren. Ook is het interessant om hier nog meer kwalitatief goede backlinks voor te creëren, door middel van linkbuilding.
- Relevantie: Als laatste wil je natuurlijk ook dat de pagina's die je behoudt het meest relevant zijn voor jouw doelgroep. Deze pagina's moeten aansluiten bij de behoeften en intenties van jouw potentiële klant en waardevolle informatie bieden. Overweeg welke pagina's de meest uitgebreide, diepgaande en nuttige inhoud bevatten. Pagina's met overlappende inhoud die geen extra waarde bieden, kunnen worden overwogen om te worden verwijderd of samengevoegd met relevantere pagina's.
Door de bovenstaande factoren in overweging te nemen, kun je bepalen welke pagina's het meest waardevol zijn voor jouw website. Op basis daarvan kun je bepalen welke je wilt houden.
Het is belangrijk om te streven naar een evenwichtige mix van pagina's die:
verkeer genereren;
relevant zijn voor jouw doelgroep;
een sterke autoriteit hebben;
en een hoog conversiepercentage hebben.
Op deze manier kun je de impact van interne concurrentie minimaliseren en je richten op het versterken van de pagina's die het meest bijdragen aan jouw online succes.
Actie: samenvoegen, verwijderen, redirecten
Je hebt nu een content audit, een performance overzicht en een idee van welke pagina's je wilt behouden. Op basis hiervan kun je actie ondernemen om interne concurrentie op te lossen.
Deze actie bestaat uit drie stappen, die je herhaalt voor elke groep pagina's die met elkaar strijden:
Samenvoegen
Redirecten
Verwijderen
We nemen het stap voor stap door:
1. Samenvoegen
Alle overlappende pagina's die onderling met elkaar strijden gaan we samenvoegen tot één ijzersterke pagina. De rest wordt uiteindelijk verwijderd en naar de nieuwe pagina omgeleid.
Hoe je dit aanpakt is het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld:
Een bedrijf dat keukens verkoopt en monteert heeft de bovenstaande audits en analyses doorlopen. Daaruit blijkt dat een belangrijke pagina, 'landelijke keukens', organisch niet meer op de eerste pagina van de zoekresultaten staat.
Op de tweede pagina van de zoekresultaten verschijnen meerdere pagina's van deze website, op het zoekwoord 'landelijke keukens': de gewenste landingspagina, plus een verlopen actiepagina en een vergeten landingspagina over cottage-stijl keukens.
Die laatste twee pagina's stelen dus een deel van de autoriteit van de converterende landingspagina voor 'landelijke keukens', waardoor deze gedaald is in de rankings.
De eigenaar van de website haalt de unieke content uit de cottage-stijl landingspagina, en voegt deze toe aan de 'landelijke keukens' landingspagina. Zo is deze direct verrijkt met nieuwe content.
De oude actiepagina heeft geen relevante SEO content die overgenomen hoeft te worden.
De oude actiepagina en de 'cottage-stijl keukens' pagina's kunnen nu worden geredirect en verwijderd.
Een tijdje later staat de 'landelijke keukens' pagina weer netjes in de top tien zoekresultaten op het juiste zoekwoord. De autoriteit is niet meer versnipperd, en gaat nu voor 100% naar de juiste landingspagina, die is geoptimaliseerd voor conversie. De keyword cannibalization is opgelost!
2. Redirecten
Een 301 redirect is een permanente verwijzing, die zoekmachines en gebruikers vertelt dat de oorspronkelijke pagina permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines de linkwaarde en autoriteit van de verwijderde pagina overdragen naar de vervangende URL. Tevens wordt een gebruiker die toch op de oude URL uitkomt automatisch doorverwezen naar de juiste locatie.
Vergeet bij het redirecten niet om eventuele interne links te updaten. Je wilt liever dat deze direct naar de nieuwe landingspagina gaan, zonder de tussenkomst van een redirect. Dit helpt bij het behouden van een goede gebruikerservaring en zorgt ervoor dat bezoekers geen dode links tegenkomen.
Test je redirects ook altijd even, om ervoor te zorgen dat ze correct werken. Controleer of de verwijderde pagina daadwerkelijk naar de juiste vervangingspagina wordt omgeleid en of er geen fouten optreden.
3. Verwijderen
Wanneer je, net als in het voorbeeld hierboven, jouw overlappende pagina's hebt samengevoegd tot één sterke landingspagina die goed converteert én redirects hebt ingesteld, kun je beginnen met verwijderen.
De pagina's die autoriteit wegnemen van de belangrijkste pagina wil je zo snel mogelijk offline halen. Maar daarbij is het wel belangrijk om de oude URL's te redirecten naar de URL van de samengevoegde landingspagina. Sla stap 2 dus nooit zomaar over.
Ontvang gratis groeitips
- +5.000 ondernemers gingen je voor. Het is dan ook gratis.
7. Hoe kun je interne concurrentie voorkomen
Nu je alle keyword cannibalization op jouw website hebt aangepakt, wil je niet dat er een nieuwe pagina in sluipt die de interne strijd aangaat. Hoe pak je dat aan?
1. Voer systematisch audits en analyses uit
Het is goed om deze analyses regelmatig te herhalen, zeker wanneer er veel nieuwe content op jouw website wordt geplaatst.
Mocht er toch een nieuw geval van interne concurrentie plaatsvinden tussen jouw pagina's, dan signaleer je het snel en zit je erbovenop.
2. Creëer overzicht
Houd actief bij wat jouw belangrijkste pagina's zijn en welke zoekwoorden erbij horen. Het is handig om dit in een spreadsheet of een excel bestand te zetten, waar iedereen bij kan die content plaatst.
Zo heeft iedereen zicht op de huidige rankende content en kan hier rekening mee worden gehouden in elk zoekwoordenonderzoek.
3. Verbeter de interne linkstructuur
Waarom is het belangrijk om je interne linkstructuur op orde te maken?
Een goed geoptimaliseerde interne linkstructuur is belangrijk voor een gezonde website en een effectieve SEO strategie. Het heeft verschillende voordelen en impact op de vindbaarheid, ranking en autoriteit van je pagina's in zoekmachines.
Een goede interne linkstructuur zorgt voor:
Verbeterde indexering en crawlen: Een goed gestructureerde interne linkstructuur helpt zoekmachines om alle pagina's van je website efficiënt te ontdekken en te indexeren. Door interne links te gebruiken, kunnen zoekmachines makkelijker door je website navigeren en begrijpen welke pagina's belangrijk zijn en met elkaar zijn verbonden.
Verhoogde relevantie en autoriteit: Interne links helpen zoekmachines om de relevantie en autoriteit van je pagina's te begrijpen. Door gerelateerde pagina's met elkaar te verbinden, geef je aan dat deze onderwerpen elkaar aanvullen en versterken, en niet met elkaar concurreren. Dit helpt zoekmachines bij het bepalen van de waarde en relevantie van je pagina's en kan bijdragen aan een betere ranking in de zoekresultaten. En het voorkomt mogelijke keyword cannibalization.
Sturen van linkwaarde: Interne links spelen een rol bij het sturen van linkwaarde binnen je website. Door strategisch interne links te plaatsen, kun je de linkwaarde van pagina naar pagina doorgeven en ervoor zorgen dat belangrijke pagina's meer waarde krijgen.
Optimalisatie van zoekwoorden: Interne links kunnen worden gebruikt om de relevantie van pagina's voor specifieke zoektermen te benadrukken. Door interne links te plaatsen met zoekwoorden als ankertekst, geef je aan dat de landingspagina relevant is voor dat specifieke zoekwoord. Dit helpt zoekmachines om de juiste pagina te associëren met de zoekterm en kan bijdragen aan een betere ranking.
Schrijf jij dus een blog waarin het belangrijkste zoekwoord van een van jouw dienstpagina's langskomt? Maak van dat woord dan een interne link naar de desbetreffende pagina. Zo versterk je de autoriteit van deze conversiegerichte dienstpagina.
Het is belangrijk om consistent te zijn bij het plaatsen van interne links en ervoor te zorgen dat je ze strategisch en op een natuurlijke manier gebruikt. Door je interne linkstructuur op orde te maken, kun je de relevantie, autoriteit en ranking van je pagina's verbeteren. Tevens help je de zoekmachines begrijpen welke pagina's het meest waardevol zijn voor specifieke zoektermen.
8. Keyword cannibalization in de e-commerce
Als je een online winkel hebt, ben je nu wellicht bezorgd over al die productpagina's op jouw webshop. Die richten zich weldegelijk op vergelijkbare zoekwoorden.
Je verkoopt natuurlijk meerdere zomerjurkjes, die allemaal soortgelijke zoekwoorden bevatten.
Geen zorgen! Voor webwinkels is het logisch dat er meerdere pagina's zijn voor producten die op elkaar lijken. Zoals hierboven in het voorbeeld van Secrid.
Het is echter wél belangrijk om goed na te denken over de structuur van je website. Een goede strategie is om vanaf elke productpagina terug te linken naar de bijbehorende categoriepagina.
En het is aan jou om die categoriepagina's goed te optimaliseren om hoog te ranken.
Daarnaast adviseren we je om oude productpagina's in de gaten te houden. Die kunnen belangrijkere pagina's mogelijk kannibaliseren. Als dat het geval is, kun je deze eenvoudig verwijderen en redirecten, zoals we eerder uitlegden.
9. Tot slot
In deze uitgebreide gids hebben we besproken wat interne concurrentie is en waarom het schadelijk kan zijn voor de autoriteit en vindbaarheid van je website.
Je weet nu hoe je interne concurrentie kunt herkennen en welke stappen je kunt nemen om dit probleem op te lossen.
Daarnaast hebben we specifiek ingezoomd op keyword cannibalization in de context van e-commerce en hoe je dit kunt aanpakken.
Nu is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan met het optimaliseren van je interne linkstructuur en het auditen van je content.
Monitor je website regelmatig en train jezelf erin om de signalen van mogelijke interne concurrentie tijdig te herkennen.
Dus, wat wordt jouw volgende stap? Ga je aan de slag met het auditen van je content en het optimaliseren van je interne linkstructuur? Of misschien heb je nog andere vragen over interne concurrentie en SEO in het algemeen?
Hoe dan ook, blijf leren, experimenteren en verbeteren.
En wil je meer leren over SEO? Check dan ook onze artikelen over Internationale SEO en Lokale SEO.
Succes met het optimaliseren van je website en het bereiken van de gewenste resultaten! En heb je de hulp nodig van een online marketing bureau in Amsterdam? Neem dan contact met ons op!
Advies over jouw SEO-strategie?
- Een gratis analyse t.w.v. 4 tot 6 uur werk
- Heldere SEO-strategie op maat
- 87% van de bedrijven die we analyseren loopt omzet mis